Verandering: big data en gezondheid

Wat registreer jij over jezelf?

Big data: veel gegevens. Dat is een belangrijke maatschappelijke verandering. We kunnen tegenwoordig eenvoudig gegevens verzamelen en analyseren. Sommige mensen houden een dagboek bij over wat ze eten, of hoeveel medicijnen ze slikken, of ze hebben een stappenteller om bij te houden of ze voldoende lichaamsbeweging hebben gehad. Zelf heb ik een app op mijn telefoon waarmee ik kan bijhouden hoeveel push-ups ik heb gedaan. Dan moet ik natuurlijk wel mijn telefoon even op de plek neerleggen waar ik die push-ups doe. Intussen kan er steeds meer continu geregistreerd worden, zonder dat we daar opnieuw actief voor hoeven te kiezen. Er zijn inmiddels kledingstukken ontwikkeld die data registreren over hartslag en ademhaling. Dat wordt permanent geregistreerd en vervolgens kan je al die data gaan onderzoeken; dat heeft zelfs een verslavend effect: dataverslaving.

Alarmerend: verslaafd aan data

Onlangs heeft het actualiteitenprogramma Zembla een internationale documentaire over dataverslaving uitgezonden. Deze trailer geeft een aardige indruk over hoe dat er uit ziet:

De consequenties voor de zorg

Het is niet moeilijk te fantaseren over wat dit allemaal voor consequenties kan hebben. Variëren van de GGz psycholoog die geconfronteerd wordt met de vraag: ‘waarom ben ik op dinsdag ongelukkiger’? tot mensen die hun data gaan toetsen aan allerlei databases met medische informatie en zo nauwkeurig hun eigen diagnose gaan vaststellen en de huisarts komen vragen om een verwijzing naar de specialist. Of zelf online hun medicijnen gaan bestellen voor de behandeling.